Luftdistribusjon
Stoffluftkanaler brukes både til luftdistribusjon og transport med nesten identisk effektivitet.
gjennom gjennomtrengelig stoff;
gjennom mikroperforering – hull mindre enn 1 mm i diameter;
gjennom perforering – hull over 1 mm i diameter;
gjennom en utgangsadapter: luft kommer ut i en retning vinkelrett på strømningsretningen – gjennom en åpen ende – luften tilføres en annen stoffkanal.
Perforerte takpaneler (diffusorer)
Det finnes ulike metoder for luftfordeling i tekstilsystemer.
Mikroperforering gir et middel til å tilføre og spre luft i liten avstand fra kanalens overflate, mens perforering med større diameter gir muligheten til å gi luftutslipp i større avstand og i en bestemt retning. Hvis det er behov for det, kan man kombinere spredt og retningsbestemt luftutslipp.
De aller fleste ventilasjonssystemer fungerer med et lite overtrykk et sted mellom 70 og 300 Pa. Parametrene til anleggene, spesielt avstanden fra kanalene til arbeidsområdet, kan imidlertid variere mye. Luftfordelingsforholdene varierer også, for eksempel for luftkondisjonering, oppvarming eller ventilasjon. Tilsvarende kan dette innebære utslipp av avkjølt luft i et anlegg med lavt tak, mens varm luft i et anlegg med høyt tak må slippes ut på en annen måte. Siden når luftfordeling av samme prinsipp brukes i disse to tilfellene, vil hastigheten på luften i arbeidsområdet variere sterkt.
Avhengig av hvor tekstilkanalene brukes og til hvilke formål, bruker TEXAIR forskjellige luftfordelingssystemer for sine prosjekter.
Luftfordelingssystem med lav hastighet
Den primære egenskapen til disse systemene er utslipp av luft med en relativt lav rekkevidde. Luften slippes ut gjennom mikrohull skapt av en laser på overflaten av stoffet. I mellomtiden kan både luftgjennomtrengelig materiale og luftgjennomtrengelig materiale brukes. Utstrømningen av luft gjennom hvert enkelt mikrohull er veldig liten, så luften mister hastigheten veldig raskt når den kommer ut.
Resultatet av dette er at det praktisk talt ikke er noe trekk, noe som er spesielt viktig mens den kjølige luften tilføres. I tilfelle slike luftfordelere er plassert i taket, vil den kalde luften sakte synke ned.
Hvis man velger et slikt luftfordelingssystem, bør man imidlertid huske på at på grunn av den korte rekkevidden av mikroperforering, vil det være en relativt lav grad av blanding i luften. Det er også begrensninger i luftens utslipp for hver linjemåler i slike kanaler, så ofte, når dimensjonene til et kjølerom er spesielt store, eller når selskapet trenger å avgi en betydelig mengde kald luft, velger de heller en kombinasjon av mikroperforering og ekstra perforering med en viss spesialberegnet diameter på hullene.
Den langsomme hastigheten på strømmen av klimaanlegg i arbeidssonen er en av hovedbetingelsene ikke bare for at folk komfortabelt skal oppholde seg i rommet, men også for mange teknologiske prosesser. Dette kan være prosessene med modning av ost, skjæring og pakking av pølser og kjøttprodukter, forpakking av frukt og bær og mye mer. I slike anlegg spiller tekstilkanaler ikke bare en ventilasjonsrolle, men kan også være en avgjørende del av den teknologiske prosessen.
Som et eksempel på effektiviteten til slike luftkanaler kan man ta en titt på en pølsemodningsfabrikk. Pølse lagres opphengt i et rom med en bestemt temperatur og fuktighet. I mellomtiden, sammen med gjæring, foregår en prosess der fuktigheten trekkes ut av produktet, så i tilfelle et feil beregnet forsyningssystem kan luften blåse mot produktet med høyere hastighet, og fuktfjerningsprosessen kan finne sted raskere enn nødvendig. Selv om disse tapene bare utgjør noen få ekstra gram per kilo av det ferdige produktet, kan dette medføre betydelige økonomiske tap for produsenten dersom fabrikken har et volum på flere titalls tonn.
Høyhastighets luftfordelingssystem
For høyhastighetssystemer varierer den anbefalte høyden på kanalenes oppheng over gulvnivået fra 3 til 10 meter. Slike luftkanaler er mest effektive når de brukes til ventilasjon og luftoppvarming.
Dette systemet kjennetegnes av den mye større rekkevidden av luftstrømmen sammenlignet med lavhastighetssystemet.
Fysikken i selve luftfordelingsprosessen er også forskjellig. På grunn av overtrykket inne i stoffluftkanalen kommer luften ut av hullene med høy hastighet, hvis diameter varierer fra 4 til 12 mm. Den høye hastigheten som luften kommer ut av hullene og det betydelige volumet gjør at luftstrømmen kan nå arbeidsområdet som ligger i betydelig avstand fra tekstilluftkanalen. Måten dette systemet fungerer på, ligner på driften av en injektor i en moderne forbrenningsmotor. Ved hjelp av injektoren mates en godt blandet blanding av luft og bensindamp inn i motoren. På en lignende måte foregår bevegelsen av luftstrømmen fra hullene i kanalen i et høyhastighetssystem. Dette injeksjonsprinsippet sørger for høykvalitets blanding av luften som ligger i anlegget. I mellomtiden gjør friksjonen av lagene og virvlingen av luftstrømmen varme (kald) utslippsprosessen mer effektiv enn i tradisjonelle systemer med rister og diffusorer.
Et eksempel kan være et luftvarmesystem for et ferdigvarelager implementert ved hjelp av tekstilkanaler. På prosjektets gjennomføringsstadium møtte kunden vanskeligheter med bruken av metallkanaler, siden konstruksjonen de trengte å feste dem til var selvbærende. Den tålte ikke vekten av metallkanalene, og det ville være svært kostbart å feste dem på ekstra søyler. En annen betingelse var plasseringen av kanalene, som var 7 meter over gulvet for å unngå å hindre bevegelsen av lasteutstyret. For å takle denne oppgaven ble det brukt luftekanaler i stoff som på grunn av sin lette vekt ble festet rett på takkonstruksjonen. Det resulterende implementerte høyhastighets luftvarmesystemet hadde også betydelige økonomiske konsekvenser for kunden…
Luftfordeling av hybrid type
Luftfordelingssystemet av hybrid type kombinerte lavhastighets- og høyhastighetstyper. Dens bruk er verdt i tilfeller der målet er å distribuere luft i et anlegg til forskjellige arbeidsområder samtidig, som ligger i forskjellige avstander fra kanalen som avgir luften. I mellomtiden vil hastigheten i disse arbeidsområdene ikke overstige de nødvendige verdiene. For å sikre dette beregnes en beregning av luftfordelingen for hver sone separat, med tanke på avstanden til hver arbeidssone fra den avgitte luften, den nødvendige lufthastigheten i hver sone, det statiske trykkfiguren i kanalen, samt temperaturdataene.
Slike typer luftfordeling finner bruk i anlegg med en stor mengde utstyr og soner for service der folk jobber, så vel som i anlegg der det er teknisk umulig å dele tilført ventilasjon i henhold til forskjellige soner.
Overgangssystem
Stoffluftkanaler brukes både til luftfordeling og transport med nesten identisk effektivitet. Når de brukes som et overgangssystem, er de laget av materiale med lav luftgjennomtrengelighet for å unngå dannelse av kondens. For å kombinere det med metallkanaler, vil forskjellige former for elementer bli brukt, som også er produsert av stoff.
På tegningen er overgangselementene vist i lysegrått, mens utslippselementene er i blått.
Hvis det ikke kreves en betydelig mengde frisk luft i anlegget i henhold til luftutvekslingsberegningen, men samtidig opptar det store områder som ikke brukes til en produktiv mengde arbeid, kan det hende at lik luftutslipp over hele volumet ikke er tilrådelig. I slike tilfeller brukes tekstilkanaler med mulighet for lokal luftutslipp sammen med overgangsseksjoner. Dette er spesielt viktig i kontorfasiliteter uten grenser der arbeidsområder veksler med korridorer. TEXAIR-luftkanaler kan utformes på en slik måte at de sikrer mest mulig komfortable forhold for de ansatte og implementeres i et av kontorlokalene. Hvis luftstrømmen er konstant langs hele lengden av tekstilkanalene, må man velge et kraftigere og dyrere oppsett for å sikre komfortable forhold for de ansatte, men når det gjelder lokal luftutslipp, er det ikke nødvendig. Man kan klare seg uten førstnevnte og ta i bruk en mye rimeligere løsning.