Споредба на ткаенина и метален воздушен канал

Во денешно време, индустријата за опрема за вентилација сè уште не престана да се развива и постојано се движи напред, како резултат на што буквално секоја година се појавуваат нови технологии и случувања кои овозможуваат подобрување на системите и процесите за дистрибуција на воздух. Значи, сега ткаенините канали ја зголемуваат популарноста на пазарот за HVAC, кои постепено ги заменуваат металните. А подолу можете да најдете детална споредба на воздушните канали од метал и ткаенина, како и дискусија за разликите и карактеристиките на двата системи.

Споредба на трошоците за текстилни и метални воздушни канали

Според статистиката, добивме споредувајќи ги проектите за вентилација во различни претпријатија, цените за металните канали се за 30% повисоки отколку за сличните ткаенини канали. Цените вклучуваат монтажни работи, додатоци и самиот производ.

Тип на вентилација Логистика, складирање Вчитување, инсталација Одржување Трошоци за опрема и одржување, ЕУР
Транзит Набавка Издувни гасови Воздушни канали Логистика, складирање Инсталација Одржување Вкупните трошоци
Метални воздушни канали
Метални воздушни канали
Метални воздушни канали
356 м3 14 600 кг Специјализирана компанија 85 138 1 956 32 252 3 120 Максимална цена
122 466
Метални воздушни канали
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
Метални воздушни канали
171 м3 7 100 кг Специјализирана компанија, Перална 48 040 1 023 18 255 2 357 Заштеда од 43%
69 675
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
Метални воздушни канали
37 м3 1 900 кг Специјализирана компанија, Перална 39 268 479 7 921 489 Заштеда од 61%
48 157
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
Текстилни
воздушни канали TEXAIR
3,4 м3 775 кг Перење 38 908 279 3 743 346 Заштеда од 65%
43 276

Пресметка направена на барање на изведувач како алтернативен буџет на конвенционалните канали од галванизиран метал. Тие сега се наши клиенти.

Вкупната должина на транзитните воздушни канали – 430 м. Вкупната должина на перфорираните (дистрибутивни) воздушни канали – 712 м.

Споредба на карактеристиките на каналите од метал и ткаенина

Ајде да ги провериме карактеристиките на каналот за да направиме најефикасен избор помеѓу ткаенината и металниот канал.

Карактеристика за споредба Воздушни канали од ткаенина Метални воздушни канали
Распределба на воздухот Рамномерната распределба на воздухот е важна карактеристика на воздушните канали од ткаенината. Воздушните текови се рамномерно распоредени низ просторијата преку дифузорите поради можноста за нанесување на перфорации со различни дијаметри на целата површина на каналот. Големината и површината на перфорациите се пресметуваат врз основа на карактеристиките на секоја специфична просторија. Не постои можност за управување со брзината на воздухот преку стандардни дифузори во челичните канали.
Нацрти од воздух Една поважна карактеристика на воздушните канали од ткаенината е неможноста за влечење на воздухот, бидејќи на текстилните воздушни канали се нанесуваат микро-перфорации, низ кои воздухот минува со многу мала брзина. Нацртите на воздухот на производството е причина за непријатност и здравствена закана од лична. Така, овој вид на нацрти е вистинската тешкотија на користењето на металните канали.
Употреба и одржување За чистење на текстилните дифузери, само извадете ги и измијте ги во обична индустриска машина за перење. Ткаенината не ги губи своите карактеристики и карактеристики по миењето. Металните системи се многу тешки (и скапи) за деинсталирање и инсталирање за секое чистење, а исто така мора да ги дезинфицирате кога се обесени. За таква работа, треба да нанесете хемикалија на внатрешните ѕидови на каналот во услови на висок притисок. Ваквата работа ја врши специјално обучен персонал со користење на опрема со висока цена, што значително ги зголемува трошоците за сервисирање на металниот воздушен канал.
Склопување и расклопување Малата тежина на конструкцијата е причината што каналите од ткаенина се монтираат на кабли или профили за водич, што овозможува нивно фиксирање на различни површини без промена на структурните елементи на зградата.

Воздушниот канал од ткаенината е поврзан со кабел или водилка со специјална суспензија од ткаенина, која ви овозможува да ја прилагодите висината на инсталацијата на системот во која било област. Специјалните пластични држачи ви овозможуваат да го движите системот по целата должина на просторијата и да извршите инсталација и демонтирање на структурата од една точка.

Поради нивната голема тежина, металните воздушни канали се монтираат само на носечки конструкции или на конструкции засилени со метална арматура, што создава дополнително оптоварување на објектот. Пред да ги инсталирате металните воздушни канали, треба да бидете сигурни дека површината на која ќе се прицврсти системот е доволно сигурна. Тежината на самата вентилациона структура ги отежнува сите процеси на испорака и инсталација.

Ако веќе се инсталирани метални воздушни канали, тогаш нивното отстранување од системот за вентилација ќе биде операција која одзема многу време. За разлика од текстилните воздушни канали, металните не можат да се отстранат од една погодна точка.

Прилагоден дизајн Текстилните воздушни канали се способни да одговараат на внатрешниот дизајн. Ова е уште една предност на TEXAIR системите. Во зависност од интересите на купувачот, можеме да обезбедиме избор на различни опции за дизајн и широк спектар на бои. И нашите воздушни канали со неонско осветлување можат да му дадат на вашиот објект елемент на ексклузивност со нивниот уникатен изглед. Ова дизајнерско решение несомнено ќе обезбеди зголемено внимание на посетителите во секоја просторија. Металните воздушни канали се карактеризираат со монотон „безживотен“ изглед, способен да ги разбуди емоциите на меланхолија и очај. Сите опции за креативен или дури и уметнички визуелен дизајн на такви воздушни канали се блиску до нула.
Трошоци Имајќи канали од ткаенина, не ви се потребни традиционални решетки бидејќи текстилот веќе вклучува прилагодени елементи за дистрибуција на воздух без непотребни ефекти на бучава.

Испораката на текстилните воздушни канали до просторот за инсталација исто така бара значително помали финансиски трошоци отколку во случајот со металните

Работата со метални канали ги зголемува трошоците во однос на текстилните опции во секоја фаза од работата.

Тоа ги вклучува трошоците за секоја компонента на системот и трошоците за инсталација, испорака и сите други операции за инсталација и одржување на каналот.

Тежина Текстилните воздушни канали имаат многу поголема лесна тежина од металните.

Максималната густина на материјалот е околу 600 g/m², и тоа е причината зошто просечната тежина на еден метар на воздушни канали обично не надминува еден килограм.

Овозможува прицврстување на каналите за самоносечки структури, каде што употребата на традиционални системи е неприфатлива.

Релативно големата тежина на металниот канал го отежнува транспортот, склопувањето и инсталирањето на лице место.

Плус, тешките воздушни канали вршат дополнителен стрес на покривот на зградата.

Кондензација и поврзани проблеми Друга предност на конструкциите на ткаенината е тоа што нема ризик од кондензација. Поради својствата на ткаенината и перфорацијата, на површините не се формира влага, што е почва за појава на разни микроорганизми. Кондензацијата во металните цевки е голем проблем. Поради природата на структурата, на површините на челичните дифузери се формира кондензација, што со текот на времето доведува до корозија и појава на микроорганизми. Ако вашето производство е поврзано со потребата да се опреми чиста просторија, тогаш експертите не препорачуваат инсталирање на метални воздушни канали.
Отпорност на корозија За производство на своите воздушни канали, TEXAIR користи материјали кои се хемиски отпорни и инертни за повеќето компоненти во воздухот. И за употреба во агресивни средини или во претпријатија каде што се наметнуваат зголемени барања за карактеристиките на материјалите на опремата, TEXAIR користи специјални ткаенини. И покрај фактот дека се обидуваме да користиме легури кои се најмалку подложни на корозија во металните воздушни канали, овој проблем на корозија не е целосно надминат.
Генерирање бучава Воздушните канали од ткаенина првенствено се одликуваат со отсуство на потпевнување и вибрации за време на работата. Металните воздушни канали се карактеризираат со вибрации и нивното посебно брмчење за време на работата, и тоа не оди на најдобар начин да влијае на состојбата на луѓето во близина на каналите на воздушните канали. А вибрациите ги оштетуваат зградите и ја намалуваат доверливоста на самиот канал.
Потиснување на бучава Бучавата создадена од вентилаторот и протокот на воздух се поништува од самите текстилни канали, поради нивните својства за апсорпција на бучава. Металот не е во состојба да ја апсорбира бучавата генерирана од протокот на воздух и единицата за вентилација. Затоа, не се препорачува инсталирање на такви дифузери во просториите каде што луѓето работат.
Отпорност на пожар Воздушниот канал може да биде изработен од флексибилен огноотпорен материјал со специјален силиконски слој кој може да издржи температури до 380 ° C Металните воздушни канали, и покрај фактот што не горат, сè уште можат да се деформираат под влијание на оган.
Хигиенски пријателски Текстилните воздушни канали можат да работат со поголеми брзини на воздухот од металните и да имаат мазна внатрешна површина. Тоа е причината зошто во текот на употребата не се формира слој од прашина во воздушните канали. Ткаенините што се користат во производството имаат хигиенски сертификат, тестирани и одобрени, не предизвикуваат алергиски реакции и, соодветно, се целосно безбедни и се погодни за употреба во различни објекти. Потенцијално опасна ситуација е тоа што системот на метални канали создава област каде што може да се населат глодари или инсекти. Ова често се случува ако не вршите редовна хигиена. Плус, штетниците лесно може да се движат низ просториите низ металниот „коридор“.
Температурен опсег Од -50°C до +380°C Од -30°C до +200°C
Животно време Животниот век на текстилните воздушни канали е повеќе од 10 години ако ги следите правилата за користење. Металните воздушни канали почнуваат да ‘рѓа по 3-5 години активна употреба.
Отпорност на физичко оштетување Воздушниот канал од ткаенината може лесно да се оштети со остар предмет. Металните канали имаат висока механичка сила
Лесно за поправка И покрај цврстината на ткаенината, може да дојде до механичко оштетување за време на работата на воздушниот канал. Во овој случај, ќе биде доволно едноставно да се шие оштетената област, а системот ќе продолжи да работи нормално. Ако дел од метален канал е оштетен, тогаш е неопходно да се расклопи конструкцијата и да се поправи штетата, а понекогаш и да се смени оштетениот дел.

Дизајн на канали и материјали

Воздушниот канал е специјален канален систем. Неговиот дизајн претпоставува присуство на вентили кои го поддржуваат движењето на воздухот во саканата насока. Постојат воздушни канали за движење на воздухот во просторијата (систем за вентилација на снабдување) или надвор од просторијата (издувни гасови). Снабдување направени за постојано снабдување со свеж воздух, а издувни за навремено отстранување на искористениот воздух.

Како по правило, постојат два вида воздушни канали – метал и ткаенина. Тие се разликуваат не само во начинот на производство, туку и во карактеристиките на инсталација и работа.

Канали од ткаенина

Каналите од ткаенина се направени од hi-tec ткаенини со посебни физички и хемиски својства кои се избрани за секој конкретен проект во согласност со намената и условите за работа на системот. Воздушните канали од ткаенина, во зависност од барањата на купувачот, може да се направат во различни должини, форми и бои. Употребата на ткаенини во изградбата на воздушни канали започна пред околу 30 години, а таквите решенија почнаа да се користат нашироко во последните 10 години.

Метални канали

Металот е традиционален материјал за производство на воздушни канали за системи за вентилација и во индустриски објекти и во станбени згради. Обично за нивно производство се користи челик (црн, поцинкуван, нерѓосувачки). Црниот челик најчесто се користи за индустриските воздушни канали, бидејќи овој материјал се издвојува по високите показатели за отпорност на пожар и издржливост. Физичките својства на овој метал гарантираат висока цврстина на структурата, а затегнатоста на таков воздушен канал е обезбедена со заварени шевови.

Метален или ткаен воздушен канал – кој е подобро да се избере во финалето?

Како резултат на компаративна анализа на метални и текстилни воздушни канали, очигледни предности се на страната на текстилните системи за дистрибуција на воздух. Воздушните канали од ткаенина се одлична замена за гломазните метални конструкции од стар стил. Поради својствата на ткаенината, леснотијата на конструкција, леснотијата на инсталација и одржување, можете да добиете уникатен систем кој по речиси сите параметри е многу пати супериорен во однос на металните конструкции и ги намалува финансиските трошоци. И ова е иако не се земени предвид сите предности и карактеристики на ткаенините и металните дифузери.

И искуството на водечките светски брендови – производители на различни производи, кои постојано одлучуваат за опремување на нивните објекти со нови системи за вентилација – го потврдува фактот дека денес текстилните воздушни канали ја добија конкуренцијата со металните во сите правци на споредбите. .

Warning: Undefined variable $args in /home/o/olilweb/wp-texair.olilweb.beget.tech/public_html/wp-content/themes/testik-5ae13f/single-textile-ventilation.php on line 98 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/o/olilweb/wp-texair.olilweb.beget.tech/public_html/wp-content/themes/testik-5ae13f/single-textile-ventilation.php on line 98

Можеби ќе ве интересира