Малку запаливи воздушни канали за прехранбената индустрија

Претпријатијата во прехранбената индустрија ја држат опремата и материјалите што ги користат според особено ригидни стандарди. Ова не се однесува само на материјалите што се собираат со производите, туку и на помошните системи кои овозможуваат вентилацијата да продолжи. Еден од таквите барања е групата за запаливост.

До неодамна, за да бидат во чекор со побарувачката, многу европски производители користеа материјал од стаклени влакна со полиуретанска обвивка во производството на воздушни канали, што одговараше на групата за запаливост G1. Но, за жал, материјалот имаше некои очигледни недостатоци: тој беше помалку отпорен на динамички оптоварувања (ниска отпорност на абење), имаше внесување честички од стаклените влакна во воздушниот канал во објектот (и покрај двостраната обвивка) и можеше Не се обработуваат или ставаат во машина за перење. Втората и третата точка се неприфатливи за претпријатијата од прехранбената индустрија.

Со доаѓањето на материјалот TEXAIR StiF, овие проблеми сега се минато. Овој материјал од 100% полиетерски влакна е ослободен од недостатоците својствени на стаклените влакна. Може да се пере во машина за перење, нема забавување на честички (погодно за чисти објекти), има нулта воздушна пропустливост и доаѓа со мазна внатрешна површина.

Неговиот сертификат G1 ги потврдува тестовите за запаливост.

Материјалот има и сертификат за употреба во претпријатијата од прехранбената индустрија.