Перење на воздушни канали од ткаенина

Агресивните средини и честото перење ќе го скратат животниот век на производот. Производителот нема барања за употреба на овој производ. Перењето на текстилните воздушни канали може да се врши рачно или во машина за перење според упатствата подолу:

Перењето треба да се врши со нежни детергенти или средства за дезинфекција на температура не поголема од 45 ° C во текот на 15 минути.

Сушењето треба да биде на собна температура, во зависност од видот на ткаенината, не повеќе од 3-4 часа.

Ако имате индустриска машина за перење, можете сами да ги перете каналите за ткаенина, чувајќи ги условите утврдени по консултација со производителот на детергентите, по лабораториски студии и тестови на валкани текстилни канали.

Како да се одржуваат воздушни канали од ткаенина

Подолу е пример за технички упатства и препораки за одржување на текстилен канал.

Подготовка на текстилни воздушни канали за дезинфекција

Правилната подготовка на воздушни канали за ткаенина за перење и дезинфекција вклучува 2 фази:

Одделете ги деловите и прскалките, а потоа комбинирајте ги овие елементи според капацитетот на машината.

Свртете ги деловите навнатре и отстранете ја прашината што може да се најде таму.

Процес на перење на воздушни канали од ткаенина

Фактор на носивост: Ова е односот помеѓу количината лен (кг) што може да ја измие машината за перење и капацитетот на машината за сушење (литар). Внимавајте, капацитетот на барабанот не е еквивалентен на моќноста на машината (тежина). Во основа, вчитувањето се одвива во сооднос од 1/18.

Сооднос на плакнење: Ова е односот помеѓу бројот на килограми измиен лен и количината на вода во машината. Средното ниво е 1/5, високото ниво е 1/7.

Пример: ако теоретскиот капацитет на машината е 16 кг и волуменот на вода е 80 литри за предперење и 60 литри за последното перење, можете да перете во сооднос од 80/5 или 60/5 кг лен, или 16 и 12 кг лен, соодветно.

Операција Детергент тежина на ткаенина (г/ кг) Време Температура Фактор на плакнење
Потопете SERICOL 2 – 5 5 Ладно 1/7
Предмиење TRIPLEX 15 10 40 ° C 1/5
Миење 1 TRIPLEX 15 – 25* 15 40/50 ° C ** 1/5
Миење 2 OZONIT 8 15 40/50 ° C ** 1/5
Исплакнете 1 3 Ладно 1/7
Исплакнете 2 Оцетна киселина*** 4 цм³ 4 Ладно 1/7
Исплакнете 3 ELTRA BACTERIO **** 5 – 10 3 Ладно 1/5

* 15 г/ кг за средно тврда вода, 25 г/ кг за тврда вода.

** 40 ° C за често перење, инаку 60 ° C.

*** Во случај на тешка контаминација и само за бели текстили: можно е да се изврши дополнителен третман со OZONIT (средство за дезинфекција и белење). По првото плакнење, започнете циклус на дезинфекција (8-10 г/ кг средство за белење на 48 ° C) 8 минути со фактор на плакнење од 1/5, проследено со плакнење во ладна вода. Потоа, за време на второто плакнење, додадете 40% бисулфит (5 цм3 / кг лен) за да го неутрализирате избелувачот.

**** Пожелно е да има бактериостатска заштитна функција.

Сушење канали за ткаенина по миење

  • Лесно центрифугирање може да се користи на крајот од циклусот на плакнење
  • Пожелно е да се суши на отворено или во индустриска машина за сушење ако е опремена со термостат кој ви овозможува да ја ограничите температурата на воздухот за сушење на максимум 45 ° C
  • Сушењето на собна температура, во зависност од видот на ткаенината, не е повеќе од 3-4 часа.
  • Никогаш не чувајте влажни делови

Совети за чистење на каналите за ткаенина

  • Редовното чистење на каналите го зачувува воздухот и климатската ефикасност на вашата опрема.
  • Многу е важно редовно да се проверува чистотата на текстилните воздушни канали, особено во првите месеци од употребата, за да се одреди бројот на перења.
  • Понекогаш каналите за ткаенина се опремени со заострени мрежи лоцирани во внатрешноста на каналот: по поврзувањето, на почетокот на каналот или по свиокот.

Конусните екрани се особено склони на контаминација бидејќи обезбедуваат филтрација и спречуваат валкање на текстилниот канал. Во овој поглед, многу е важно периодично да се следи нивната состојба и да се чистат со висок степен на контаминација. Расклопувањето е лесно бидејќи се прицврстени со патенти

Трошоците за перење на воздушни канали од ткаенина

TEXAIR не обезбедува услуга за брзо перење и дезинфекција на каналот за производство на текстил. Таков воздушен канал мора да се испрати на ваш трошок до специјализирана организација. Цената на чистење зависи од големината на каналот за ткаенина и степенот на загадување.

Warning: Undefined variable $args in /home/o/olilweb/wp-texair.olilweb.beget.tech/public_html/wp-content/themes/testik-5ae13f/single-textile-ventilation.php on line 98 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/o/olilweb/wp-texair.olilweb.beget.tech/public_html/wp-content/themes/testik-5ae13f/single-textile-ventilation.php on line 98

Можеби ќе ве интересира